دفتر مرکزی: 66097851 مرکز تعمیرات: 66097859 شعبه شرق: 77978135 شعبه هفت تیر: 88836102 شعبه جنوب: 55300568 شعبه غرب: 44153186 شعبه شمال: 26721443 شعبه اسلامشهر و رباط کریم 56746602

نشانی: خ آزادی، خ بهبودی، نرسیده به نصرت، ساختمان بنیامین، پلاک 145، طبقه 5، واحد 18، مجهز به (2) آسانسور و پارکینگ

نشانی: خ آزادی، خ بهبودی، نرسیده به نصرت، ساختمان بنیامین، پلاک 145، طبقه 5، واحد 18، مجهز به (2) آسانسور و پارکینگ

برد تیکان

همه چیز درباره‌ی برد تیکان تلویزیون

این روزها تلویزیون‌های هوشمند جزو پرکاربردترین وسایل منزل محسوب می‌شوند. بنابراین ضروری‌ست که همه‌‎ی افراد اطلاعاتی در مورد نحوه‌ی عملکرد و ویژگی‌های قطعات این دستگاه هوشمند به دست آورند. برد تیکان یکی از مهم‌ترین قطعاتی‌ست که وظیفه‌ی بالا بردن کیفیت تصاویر تلویزیون‌های ال ای دی و ال سی دی را برعهده دارد. اگر برد تیکان به هردلیلی خراب شود، شاهد کاهش کیفیت تصویر و یا تشکیل نشدن بخشی از تصویر در نمایشگر خواهید بود.

یکی از مهم‌ترین مواردی که منجر به خرابی برد تیکان می‌شود، استفاده از شوینده‌ها جهت تمیز کردن نمایشگر تلویزیون است. همانطور که می‌دانید، دستگاه‌های هوشمند امروزی بسیار حساس می‌باشند و به مراقبت‌های ویژه‌ای نیاز دارند؛ شما هرگز نباید از هر مواد شوینده و هر دستمال غیراستانداری صفحه‌ی نمایشگر خود را تمیز کنید. در صورتی که احساس کردید تصاویر دستگاه‌تان به هر دلیلی به مشکل خورده است، حتما از نیروهای متخصص جهت بررسی و تعمیر کمک بگیرید.

بیشتر بدانید: آشنایی با انواع برد تلویزیون

برد تیکان چیست و چگونه کار می‌کند؟

همانطور که گفته شد برد تیکان جزو قطعات مهم در تلویزیون‌های LED و LCD است. نام دیگر آن، TIMING CONTOROLLER BOARD یا (برد کنترلر – TFT) می‌باشد. این برد وظیفه دارد تا سیگنال‌های تلویزیون را به تصویر تبدیل نماید. برد کنترلر از سه بخش کنترل تایمینگ، مدارهای گاما و تبدیل DC-DC تشکیل شده است. مراحل عملکرد این قطعات به شرح ذیل است:

جهت نمایش تصویر، ابتدا سیگنال‌ها از برد اصلی تلویزیون به قسمت کنترل تایمینگ ارسال می‌شود.

پس از ارسال سیگنال، این بخش فعال شده و به بخش DC-DC دستور می‌دهد تا روشن شده و عملکرد خود را آغاز نماید.

بخش DC-DC سیگنال‌ها را تغییر داده و آن‌ها را برای تبدیل شدن به تصویر آماده می‌نماید، سپس این سیگنال از تبدیل DC-DC به مدارهای گاما ارسال خواهد شد.

و در مرحله‌ی آخر، مدارهای گاما تغییرات نهایی را روی سیگنال ایجاد می‌نمایند و آن‌ها را دوباره به برد اصلی و پنل ارسال می‌کنند، سپس تصویر روی صفحه نمایش تلویزیون ایجاد می‌شود.

برد کنترلر

وظایف اصلی برد کنترلر

به طور کلی می‌توان گفت که وظیفه‌ی اصلی برد تیکان، ایجاد تصویر و کنترل زمان‌بندی تصویر است و روی HDR، رنگ و نرخ نوسازی تصویر تاثیر مستقیم دارد. میزان HDR تلویزیون هر چقدر بالاتر باشد، رنگ‌ها واقعی‌تر نمایش داده می‌شوند. بنابراین با خراب شدن برد تیکان، تصاویر رنگ اصلی خود را از دست خواهند داد. نرخ نوسازی هم جزو خصوصیات دیگر تلویزیون‌های هوشمند است که این قطعه الکترونیکی روی آن اثر می‌گذارد؛ در صورتیکه یک تلویزیون نرخ نوسازی خوبی نداشته باشد، صدا و تصویر آن با یکدیگر هماهنگی خوبی نخواهند داشت.

علائم خرابی برد تیکان چیست

همانطور که در مقدمه گفته شد، اصلی‌ترین خرابی برد تیکان در تلویزیون، آب خوردگی است. شوینده‌های غیراستاندارد جهت تمیز کردن نمایشگر تلویزیون منجر به آسیب رساندن برد TCON خواهد شد. یکی دیگر از مواردی که منجر به خرابی این برد می‌شود، نوسانات برقی و خرابی سایر قطعات تلویزیون می‌باشد. این قطعه بسیار حساس است و در صورت بروز هرگونه مشکلی در آن، حتما از تعمیرکاران متخصص کمک بگیرید. در ادامه چند نشانه از خرابی برد کنترلر را ذکر می‌کنیم تا دقیق‌تر متوجه علت مشکل در تصویر تلویزیون‌تان شوید:

دستگاه روشن می‌شود اما صفحه‌ی نمایشگر آن به رنگ آبی است.
پاور تلویزیون روشن می‌شود اما بخش نمایشگر تاریک است.
ایجاد لکه‌های سیاه رنگ روی تصویر
وجود رنگ‌های غیرواقعی در برخی از قسمت‌های تصویر
تار شدن تصاویر پخش شده از تلویزیون
وجود لایه‌های سفید رنگ روی صفحه نمایش تلویزیون
موج‌دار شدن و کم شدن روشنایی تصاویر
وجود تصاویر دوتایی در نمایشگر

در صورتی که همه جای تصویر تلویزیون شما موج‌دار و یا لکه‌دار شود، یعنی برد اصلی دستگاه خراب شده است؛ اما اگر این مشکلات فقط در بخش‌هایی از صفحه نمایش تلویزیون نمایان شوند، یعنی برد تیکان دچار خرابی شده است. اگر برد TCON دستگاه‌تان خراب شد، همیشه لازم نیست تا آن را تعویض نمایید، گاهی با عوض کردن خازن و اجزای برد می‌توانید دوباره از همان قطعه‌ی قبلی استفاده نمایید. فقط توجه داشته باشید برای انجام تمامی این امور از یک کارشناس حاذق کمک بگیرید.

مقالات مرتبط: بررسی مشکلات رایج در صفحه نمایش تلویزیون

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *