از کودکی، خانواده، رسانه و معلمها مدام گوشزد میکردند که از خیره شدن به تلویزیون خودداری کنیم و هنگام دیدن فیلم، فاصلهی مورد نظر را رعایت نماییم. شاید دلیل اصلی این نگرانیها و تذکرات را نمیدانستیم و مجبور بودیم که از فاصلهی نسبی 4 یا 5 متر، فیلمهای مورد علاقهی خود را تماشا کنیم. پدر و مادرهایمان مدام تذکر میدادند که از خیره شدن به تلویزیون خودداری کنیم. الان که زمان زیادی گذشته است با اینکه نمایشگرها و صفحات نمایش پیشرفت کردهاند، باز هم باید از خیره شدن به تلویزیون خودداری کنیم.
قابل توجه است که نه تنها خیره شدن به تلویزیون برای چشمها ضرر دارد، بلکه نگاه کردن به صفحه گوشی موبایل، کامپیوتر، تبلت و هر صفحه نمایش دیگری باعث آسیب زدن به چشمها میشوند. متاسفانه به دلیل اینترنتی شدن کلیهی امور، سبک زندگی انسانها تغییر کرده است. امروزه 90 درصد کارها با نمایشگرها پیش میرود و به دلیل نشستن بیش از حد و خیره شدن، افراد درگیر مشکلاتی مانند چاقی و ضعیفی چشم هستند.
مضرات خیره شدن به تلویزیون
علیرغم تحقیقات گستردهای که در زمینهی ضعیف شدن چشمها صورت گرفته، هنوز هیچکس با اطمینان نمیتواند بگوید که آیا استفاده طولانی مدت از دستگاههای دیجیتال منجر به بروز آسیبهای مزمن چشمی میشود یا خیر! اما اثبات کردهاند که خیره شدن به صفحات نمایشگر منجر به خستگی، درد و ناراحتی در چشمها میشود. این روزها به دلیل اینکه بیشتر قشر جامعه وقتشان را با گوشی و کامپیوتر میگذرانند، طبیعیست درگیر مشکلاتی از قبیل خشکی چشم، تاری دید، درد در نواحی سر، گردن و کمر شوند!
در سالهای گذشته گزارشی از سوی انجمن آمریکا تحت عنوان «از چشمهایتان در برابر دستگاه محافظت کنید» منتشر شد. زیرا طبق آمار 61 درصد آمریکاییها بعد از استفاده طولانی مدت از دستگاههای دیجیتالی دچار خستگی و ناراحتی چشم میشوند. به نظر شما با توجه به تغییرات صورت گرفته راهی وجود دارد تا از این آسیبهای احتمالی پیشگیری کنیم؟ در پاسخ باید بگوییم، بله روشهای مراقبتی وجود دارد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
آیا نور آبی در نمایشگرهای مخرب است؟
قطعا همهی ما هنگام کار کردن با صفحات نمایشگر مانند گوشی، متوجه نور آبی در آنها شدهایم. این نورها بسیار پرانرژی هستند و خیره شدن به این نورهای آبی بسیار مضر و آسیبزا میباشند. از نظر علمی نورهای پرانرژی بخشی از طیف نوری قابل رویت هستند که طول موج کوتاهی دارند و از پتانسیل بیشتری جهت آسیب زدن به بافتهای زنده برخوردارند. آیا میدانید که 90 درصد افراد به همان اندازه که میخوابند، زمانشان را صرف خیره شدن به صفحات نمایشگر و مانیتورها میکنند؟!
بسیاری از شرکتهای ارائه دهنده محصولات و داروهای چشمی، نگران تاثیرات مخربی هستند که به دلیل تابش نورهای آبی به چشم وارد میشوند. طبق تحقیقات گستردهای که روی موجودات زنده صورت گرفته، قرار گرفتن و خیره شدن به صفحات نمایشگر میتواند بافت موجود در شبکیه چشم را از بین ببرد و درگیر آسیبهای پایدار کند. جالب است بدانید که خورشید و لامپهای ال ای دی هم نورهای آبی از خود ساطع میکنند اما نکته اینجاست که ما ساعتها به آنها خیره نمیشویم!
فاصله مناسب تا تلویزیون چقدر است
در صورتیکه برای تماشای فیلم و سریال به تلویزیون زیاد نزدیک شوید، به چشمهایتان آسیب میرسد. زیرا نورهای پرانرژی از فاصله خیلی نزدیکی به چشم تابیده میشوند و احساس خستگی و درد در چشمهایتان خواهید کرد. البته براساس نظر محققان میزان نوری که افراد در معرضشان قرار میگیرند به عوامل گوناگونی مانند ابعاد نمایشگر، روشنایی تصویر، فاصله صورت فرد تا صفحه نمایش و مدت زمان خیره شده به نمایشگر بستگی دارد.
تلفنهای هوشمند به دلیل اینکه ابعاد صفحه نمایشگرشان در مقایسه با تلویزیونها کوچکتر است، نور بیشتری را به چشمان کاربران میتابانند. بخشی از مشکل اینجاست که کاربران در هنگام کار با گوشیهای موبایل خود، چشمان خود را بیشتر باز میکنند و کمتر از حالت عادی پلک میزنند. این عمل منجر به خستگی و خشکی شدید چشم میشود.
راهکارهایی جهت محافظت از چشم در برابر خیره شدن به تلویزیون
فاصله مناسب خود را با صفحه مانیتور کامپیوتر حفظ نمایید. تقریبا به اندازه یک بازو از نمایشگر فاصله بگیرید و از قوز کردن و نزدیک شدن بیش از حد خودداری کنید.
هنگام استفاده از گوشی موبایل، نمایشگر آن را تا حد ممکن از چشمان خود دور نگه دارید. هر چقدر فاصله شما از صفحه نمایش بیشتر باشد، دیرتر دچار خستگی و ناراحتی چشم خواهید شد.
سعی کنید که هر 20 دقیقه یکبار، 20 ثانیه به چشمان خود استراحت دهید و به فاصلهی 6 متر دورتر نگاه کنید. این عمل منجر میشود تا ماهیچههای تمرکزکننده در داخل چشم آرام شوند و سطح رویی چشم را مرطوب نگه میدارد.
اگر ساعتهای زیادی را با ابزارهای دیجیتالی کار میکنید، حتما هر چند وقت یکبار معاینه چشم را انجام دهید. از پزشک خود بخواهید که بهترین عینک را برای کار با نمایشگر دستگاههای دیجیتالی تجویز نماید که از چشمانتان را در برابر نورهای پرانرژی محافظت کند.
از خیره شدن به صفحات نمایشگر بپرهیزید، بیشتر پلک بزنید، بیشتر بیرون بروید و بازی کنید.
در صورت داشتن هر گونه سوالی دربارهی کیفیت صفحه نمایش تلویزیونهای خود، میتوانید با کارشناسان صنام تماس بگیرید و از مشاورهی رایگان این نمایندگی بهرهمند شوید.
تاثیر خیره شدن به تلویزیون در آسیب به چشم
چشم جزو عضوهای مهم بدن انسان محسوب میشود که مراقبت از آنها ضروریست. متاسفانه با پیشرفت تکنولوژی، ما بیشتر وقت خود را پای سیستمها و خیره شدن به نمایشگرها میگذارنیم. خیره شدن طولانی مدت هم منجر به خستگی و احساس درد در چشمها میشود.
تقریبا راهی نداریم جز رعایت نکاتی که گفته شد. قانون 20/20/20 را حتما در طی روز اجرا نمایید. هر 20 دقیقه، به مدت 20 ثانیه به چشمان خود استراحت دهید و به فاصلهی 6 متر دورتر از خود نگاه کنید. و نکتهی آخر اینکه اگر قصد خرید تلویزیون دارید، حتما صفحات ال ای دی آنها را خریداری نمایید زیرا نسبت به نسخههای قبلی خود سالمترند.
لازم به ذکر است که تلویزیونهای LED صفحات نمایش بهتری نسبت به نسخههای قبلی خود دارند و نور ساطع شده از آنها آسیب کمتری به چشمها میزنند. در صورت بروز هرگونه خرابی در تلویزیونهای ال ای دی خود میتوانید با نمایندگی تعمیر تلویزیون صنام تماس بگیرید و بهترین خدمات را در این زمینه دریافت کنید.